Därför är det svårt att se alla problem med krypgrunden

1585-1

Att bygga hus är inte alltid så lätt. Fast folk har gjort det i flera hundra år så verkar det bara bli svårare och svårare. De gamla bönderna hade inte lika stora problem med fukt och mögel som moderna hem. Trots att de byggde med enklare material och inte alls hade samma fina maskiner som finns idag. Vad var egentligen hemligheten?

Det är klart att ingen vill bo som en riktig torpare. De allra flesta vill kunna komma hem till en varm och skön lägenhet eller hus. En liten oas där du kan vila upp dig efter dagens slit och slipper tänka på andra saker. Varmt på vintern och svalt på sommaren, det ligger högt upp på listan. Speciellt som de senaste somrarna har varit rekordvarma. Allt det här påverkar dock hur ditt hus mår. 

Bygga ordentligt eller renovera

Förr i tiden så hade man jordgolv, vilket ju skapade en naturlig barriär eller ventilation mellan hem och fukt. När du eldade i spisen så skapades ett drag som såg till att luften cirkulerade. Kanske inte direkt skönt och ombonat, men ändå något som fungerade. Idag är det lite annorlunda. Du har inte alltid en naturlig ventilation, utan måste själv se till att den installeras. Krypgrundsavfuktning är en viktig del i arbetet. 

Grunden ska avfuktas, väggarna isoleras och luften cirkulera. Du måste skapa en miljö som är bra för människor och byggmaterial, och som tillåter fukten att torka ut. Det kan göras på flera olika sätt, med riktigt goda resultat. Har du det inte redan i hemmet kan det vara läge att renovera. För genom att ta tag i problemet med fukt och luftcirkulering kommer du att lägga grunden för flera år av sund innemiljö. En behaglig källare med isolering av krypgrund

Med en god grund att stå på kommer ditt hus att hålla sig friskt. För det är ju inte bara folk som mår dåligt av att fukten får härja fritt. Det kan bryta ner ditt hus, och även gå in i isoleringen. Ibland har möglet spritt sig in i väggarna och man måste byta ut bra stora delar av både isolering och material. Återigen handlar det om att renovera i tid, alternativt att tänka på detta redan när du bygger nytt. 

1585-2

Skydda dig mot fukt

Dagens klimat har lett till större fuktskador på flera hus. Det är aldrig riktigt torrt nu för tiden eftersom även vintrarna mest för med sig regn. En kall och torr vinter gör att huset har en chans att torka ur, det drar ur fukten på ett naturligt sätt. Men om du inte bor som en torpare så hjälper inte ens det alla gånger. Ny Teknik skriver i en artikel om hur du blir av med fukt i krypgrunden. Det är viktigt att inspektera grunden och vidta åtgärder om du upptäcker fukt. Ju fortare du gör någonting åt det desto bättre. 

Det är ganska många hus som är byggda med en relativt dålig grund. Eller så handlar det om gamla hus som stått sig i flera generationer. Vartefter som folk har blivit mer bekväma och har fått möjlighet att uppgradera sitt hem så har de gjort förändringar. Men det är mest ovanpå jord, så att säga. De har bytt ut fönster och dörrar, lagt nytt tak och gjort huset mer beboeligt för den moderna generationen. Grunden och väggarna är dock de samma. Möjligen så har du isolerat på olika sätt och vis. 

Allt detta har dock lett till att huset blivit tätt och instängt. Vanligtvis så känner inte folk av det själva. Du reagerar på om temperaturen går upp eller ner, men de flesta märker inte av om luftfuktigheten har förändrats. Inte nämnvärt i alla fall. Däremot så är mögel och bakterier känsliga för om det är några grader högre fuktighet runt omkring dem. Därför ska du inte lita på dig själv eller din näsa. Skaffa dig bra mätare som håller ett öga på luftfuktigheten. Det allra bästa är att anlita en firma som gör en undersökning och sedan installerar den ventilation som du behöver. Se över krypgrunden och avfukta den vid behov. Allt detta är något du kommer att ha glädje av i flera år. 

Problematiska hus som sprider sjukdom

I allra värsta fall får du in mögel i huset. Det är ganska lätt att det sprids, eftersom sporerna är luftburna. De är också ganska små, så du ser dem inte förrän de börjar gro någonstans. Ibland kan man känna lukten först, men det är inte alltid fallet. Ibland är det svårt att se problem i hus med krypgrund. Läs mer i denna artikel i Örnsköldsviks Allehanda. Det allra bästa är därför att förhindra möglet att få en chans.

Ibland märker du av fukt och mögel för att hälsan blir sämre. Om barnen har upprepade luftrörsinfektioner eller problem med astma bör du kontrollera luften i hemmet. Gärna i skolan också, för tyvärr är det ganska många skolor runt om i landet som försummats och som är mögelhärdar. Det kan spridas via ventilationssystemet till och med, så ta gärna kontakt med din skola. 

1585-3

Hur du kommer till rätta med fukt och mögel

Det allra bästa är alltså att stoppa alla problem redan vid dörren. Eller grunden i vissa fall. Med god ventilering har du tagit första steget. Sedan gäller det att skapa goda vanor, där man minskar att fukten sprids i huset. Luften ska kunna cirkulera fritt, med självdrag och bra ventiler. Du måste också se till att hålla dem rena, för annars så fungerar de inte maximalt. 

En rejäl genomgång av huset är på sin plats. Egentligen är det ganska naturligt att se över dina investeringar. Kontrollera att taket ligger på plats och att ventilationssystemet är okej. Du målar fasaden ibland och ser över allting så att huset inte blir förstört. Minst lika viktigt är det att skapa en god innemiljö. Anlita gärna någon som är expert på det hela, det är ju inte alla som kan allting. Det viktiga i sammanhanget är att både din familj och ditt hus mår bra.